vrijdag 1 februari 2019

Houtskool

Tekenen en schilderen | Houtskool


Natuurlijk tekenmateriaal

Houtskool is een tekenmateriaal op natuurlijke basis dat al sinds de prehistorie bekend is. Houtskool   wordt gemaakt door hout te verkolen.

Houtskool is in vele varianten te koop

Tegenwoordig is houtskool verkrijgbaar in vierkante en ronde stiften van verschillende diktes. De dunne stiften zijn geschikt voor wat fijner werk met meer details maar het probleem is wel dat het afbreekt als je er ook maar de geringste druk op uitoefent. Het springt dan alle kanten op en komt dan bij voorkeur op een stukje hoogpolig tapijt terecht waar je het nooit meer terugvindt.

De iets dikkere variant voldoet vaak ook goed. Zeker bij het maken van een schets op een groter doek is iets dikker materiaal nodig waar je houvast op hebt.

voorkomen van vieze vingers bij het tekenen met houtskool
voorkomen van vieze vingers bij het tekenen met houtskool


Vieze vingers voorkomen?

Sommige mensen hebben een hekel aan de vieze vingers die je nu eenmaal van het tekenen met houtskool krijgt. Daarom draaien ze een stukje aluminiumfolie om de houtskool zodat die niet meer afgeeft aan de vingers maar alleen aan het papier. Niet alle kunstenaars vinden dit prettig werken dus probeer altijd even uit wat u het beste bevalt.


houtskool is natuurlijk tekenmateriaal


Houtskool is ook als stiften en potloden verkrijgbaar

Er zijn ook geperste houtskoolstiften in de handel , waarbij het poeder van verkoold hout met een bindmiddel tot een stift wordt geperst. Ook verkrijgbaar is een in hout gehulde variant die verkocht wordt als houtskoolpotlood. Het is wat gemakkelijker te hanteren dan de dunne staafjes en je kunt toch details maken.

Fixeren van een werkstuk is noodzakelijk

Omdat houtskool een zacht en korrelig materiaal is, is het beslist nodig een tekening, nadat deze gereed is, goed te fixeren. Dat kan met fixatief. Dat is in spuitbussen, knijpflesjes en in flesjes met een los fixatiefspuitje verkrijgbaar.

Haarlak is een alternatief voor fixatief.

Maar we zouden niet graag de mensen de kost geven die gewone haarlak van een goedkope drogist gebruiken. Het werkt voor het moment prima. Maar de grote vraag is wel of het niet gaat verkleuren. Vooral vergelen van de lak ligt op de loer. Als we niet van plan zijn om onze kunstwerken de eeuwigheid te laten trotseren dan kun je het rustig wagen met die haarlak. Moet het langer bewaard worden dan zouden we zelf het risico niet nemen.

Zonder fixeren zal een houtskooltekening volledig verdwijnen

Fixeren van de tekening is beslist nodig omdat deze anders in de loop der tijden vrijwel volledig zal verdwijnen. Hoewel houtskool een diepzware indruk geeft heeft het die in de praktijk niet. Het is meer grijs. Wil je dieper zwart dan zal er vaak op Siberisch krijt of zwart contékrijt teruggegrepen moeten worden. Leg je die naast je houtskool, dan zie je pas goed het verschil en hoe grijs houtskool in de praktijk nu eigenlijk is.

Uitvegen doen we met een wiek, een doezelaar of gewoon met de vingers.

Houtskool wordt vaak uitgeveegd met een zogenaamde doezelaar of met een ganzenveer (ook wel wiek genaamd) om een meer egale vlakvulling te krijgen. Ook met de vingers gaat prima. Dat is dus wat minder geschikt voor kunstenaars die aluminiumfolie om de houtskoolstaafjes wikkelen.


verschillende lijndiktes met houtskool
Dikke en dunne lijnen zijn gemakkelijk te zetten met houtskool


Let u met houtskool tekenen wel even op uw kleding

Overigens is het troep als het ergens in je kleding komt. Reken er niet op dat je het in één keer wassen kwijt bent. Het is bijzonder hardnekkig op dat punt.

Modeltekenen met houtskool

Houtskool wordt veel gebruikt voor modeltekenwerk. Het werkt snel en zeker bij het schetsen van wat meer beweeglijke modellen of superkorte standen werkt dat wel zo prettig. Hier staat meer over modeltekenen met houtskool



En nu verder....