Verfschetsen van elk onderwerp




Verfschetsen


Zijn dit nu schetsen of schilderijen?

Niet iedereen zal een verschil maken tussen schetsen met verf en schilderen. Maar voor mij is een schets (we spreken dan ook wel van een verfschets) een ruwe basis voor een schilderij. Die schets kan in verf zijn. Die is dan vaak vrij los uit de pols en met een paletmes geschilderd. Of het is een schets in tekeninkt op papier. Dat komt ook regelmatig voor.

Schetsen met verf

In de praktijk blijken ook deze schetsen in verf een eigen groep liefhebbers te hebben. En daarom lever ik ze ook apart. Sterker nog, vaak blijft het gewoon bij een schets. Sommigen schetsen halen ook daarmee helemaal de status van schilderij niet. Of moeten dat (misschien) ooit nog eens gaan krijgen.

De prijs van deze schetsen ligt daarbij een stuk gunstiger dan bij een “echt” schilderij waar veel en veel meer tijd in is gaan zitten. Ook voor kunst geldt vaak de 20-80 regel: Tachtig procent van het werk gaat in de laatste 20% afwerking zitten.

Dat maakt deze schetsen niet alleen haalbaar voor iedereen, maar je kunt ook nog gemakkelijk eens iets wisselen zonder direct de portemonnee om te keren.

Andere schets aan de muur? Ruil je de oude toch weer in!

Zelfs inruilen (mits ooit door mij gemaakt) is gewoon bespreekbaar, mits het ook voor anderen een acceptabel onderwerp is. Bij portretten is dat bijvoorbeeld niet het geval. Huisdieren verschilt van geval tot geval. 

Een verfschets is dus zeer betaalbaar

Of omgekeerd, je hebt 80% van het schilderij al na 20% van de tijd. Dat maakt een dergelijke schets, ook op een fors formaat, dus al snel betaalbaar.
Een aantal voorbeelden van verfschetsen vindt u bijvoorbeeld op het weblog “harderwijkse impressies”  waar een aantal voorbeelden  in verf en inkt op papier te vinden zijn. Ze zijn inmiddels overigens allemaal verkocht. Op zich slaat het concept dus kennelijk wel aan.

Ook hebben we altijd wel een grote hoeveelheid betaalbare impressies van vooral landschappen in voorraad.

Een praktisch voorbeeld van een verfschets 

Maar dit soort verfschetsen kunnen ook een heel andere kant op gaan: Bijvoorbeeld onderstaande schets dat gemaakt is als een soort “afscheidscadeau” van een overleden vader die altijd met zijn zoon ging vissen. De schets is verre van klaar, maar dat was voor de opdrachtgever juist extra speciaal. Het doel was bereikt en waarom moet dat dan verder uitgewerkt worden?



Of een (fors grote) proefstudie in de vorm van een drieluik (450×150 m) van de bollenvelden bij Noordwijk voor een opdrachtgever. Zo'n schets is dan voor de eerste beoordeling. 

Dit is een onderschildering ter voorbereiding voor de definitieve versie. Zo’n studie wordt natuurlijk ook nog niet in het uiteindelijke detail uitgewerkt.

Bij een dergelijke schets worden vooral de kleurvlakken aangegeven, waarna later een definitieve deklaag voor verdere detaillering gaat zorgen.


 groot formaat uitwerking van de bollenvelden bij Noordwijkerhout.


Verfschetsen

Een ander voorbeeld van een dergelijke verfschets is deze snelle impressie van de Harderwijkse Vischpoort:



Nog een paar voorbeelden van verf-schetsen

Utah, Monument Valley

simpel stilleven met uien


Nee, verfschetsen zijn beslist geen volmaakte schilderstukken. 

Dat pretenderen verfschetsen gelukkig ook helemaal niet te zijn. Een verdere uitwerking kan prima. Kijk maar bij de klassieke schilderijen. Maar voor veel mensen is  zo'n verfschets aan de muur al meer dan voldoende. En de techniek houdt het laten maken van zo'n schets ook nog een beetje betaalbaar.

zonnebloemen zo van het paletmes.