vrijdag 1 februari 2019

optische kleurmenging

Tekenen en schilderen | Optische kleurmenging


Kleuren mengen zich zelf in onze hersenen

Optische kleurmenging ontstaat door strepen of punten van verschillende kleuren dicht tegen elkaar aan te plaatsen. Onze hersenen zorgen er dan wel voor dat die dan via onze ogen tot een mengkleur vervloeien. Zo worden gele en rode streepjes of puntjes vertaald in de waarneming van oranje en “vervloeien” rood en blauw tot paars.

Populaire mengvorm in de beeldende kunst

Kunstenaars gebruiken deze optische kleurmengingstechnieken regelmatig. Bijvoorbeeld bij het soms slecht mengbare krijt of pastel trekt men lijnen naast elkaar van de kleuren die men mengen wil.Hieronder zien we het effect.

We gebruiken twee soorten lijnen. In de bovenste duidelijk een helder gele en helder blauwe lijn maar naarmate we de afbeelding verkleinen worden deze kleuren steeds onduidelijker en zien we ze naar de mengkleur groen toe gaan. Bekijk de afbeeldingen vooral even op een afstand om het effect optimaal waar te nemen.

optische kleurmenging




 

Toepassingen bij de kleurentelevisie en de computermonitor

Een bekende toepassing van deze optische kleurmenging is de kleurentelevisie. Hierbij werden vroeger drie kleuren straling gemengd en tegenwoordig drie dicht tegen elkaar staande optische halfgeleiders. Vaak leds genaamd maar dat is niet altijd terecht. Ook in de begintijd van de personal computer zagen we veel toepassingen om kleuren te mengen door pixels met verschillende kleuren tegen elkaar aan te leggen.

Pointillisme als speciale kunstvorm

De techniek van de Optische kleurmenging heeft zelfs geleid tot een aparte stroming in de kunst, namelijk het pointillisme met de Franse kunstenaar Seurat als voornaamste beoefenaar. Hij heeft deze vorm van schilderkunst zover uitgewerkt dat je van een afstand niet ziet dat je naar een kunstwerk kijkt dat met losse stippen is opgebouwd.

Pointillisme is een schildertechniek die vooral aan het eind van de negentiende eeuw werd beoefend. Veel beoefenaars van het pure pointillisme zijn er niet geweest.



En nu verder....