zaterdag 2 februari 2019

Cadmiumgeel

Tekenen en schilderen | Cadmiumgeel



Cadmiumgeel is een levendige klassieker onder kleuren

In het uitgebreide palet van kleuren dat kunstenaars tegenwoordig tot hun beschikking hebben, is cadmiumgeel een onmisbare en zeer opvallende tint. Cadmiumgeel heeft een levendige en krachtige uitstraling. En daardoor heeft deze kleur een prominente plaats ingenomen in zowel historische als hedendaagse kunst. Laten we eens duiken in de wereld van cadmiumgeel duiken en eens kijken naar de oorsprong, opvallende kenmerken of het een impact op de kunstgeschiedenis heeft gehad.


Cadmiumgeel

Oorsprong en Chemische Samenstelling van cadmiumgeel

Cadmiumgeel dankt zijn naam aan het chemische element cadmium. Cadmium is een belangrijk bestanddeel is van deze heldere pigmentkleur. Het eigenlijke pigment wordt gemaakt van cadmiumsulfide. Dit is een verbinding van cadmium en zwavel. Door variaties in de productietechniek kan cadmiumgeel verschillende tinten aannemen. Zo vinden we een lichtgele tot een diep oranjegele kleur. Een voordeel van Cadmiumgeel is dat het in tegenstelling tot de meeste transparante geelkleuren vrij goed dekkend is.


Cadmiumgeel in de kunstgeschiedenis

De geschiedenis van cadmiumgeel in de kunst begint in de 19e eeuw, toen chemici ontdekten hoe ze cadmiumsulfide in een stabiel pigment om konden zetten. Kunstenaars waren meteen geïnteresseerd in de rijke en intense kleur die met het pigment gerealiseerd werd. Cadmiumgeel werd daardoor al snel een populaire keuze voor de schilders uit die tijd. En dat gold met name voor impressionisten zoals Vincent van Gogh en Claude Monet die wat intense kleur wel konden waarderen.


Van Gogh en Monet waardeerden cadmiumgeel

Van Gogh gebruikte cadmiumgeel in veel van zijn werken, waaronder zijn beroemde zonnebloemenschilderijen. Bij die zonnebloemen worden de levendige bloemblaadjes versterkt door het heldere cadmiumgeel. Monet gebruikte de kleur om de warme gloed van zonlicht vast te leggen in zijn landschappen en tuinscènes.

Cadmiumgeel in de 20e eeuw

In de 20e eeuw bleef cadmiumgeel een favoriet onder kunstenaars, vanwege zijn duurzaamheid, dekkracht en vermogen om er intense kleuren mee op het doek te krijgen. Moderne meesters zoals Mark Rothko en Henri Matisse omarmden het pigment voor zijn krachtige expressieve mogelijkheden.


Toepassingen en Eigenschappen

Cadmiumgeel is een veelzijdige kleur die zowel op zichzelf kan worden gebruikt als gemengd met andere kleuren om nieuwe tinten te creëren. Het heeft uitstekende dekkracht en kan zowel transparant als ondoorzichtig worden gebruikt, afhankelijk van de verhouding pigment tot bindmiddel.


De praktische voordelen van cadmiumgeel

Naast de esthetische eigenschappen heeft cadmiumgeel ook praktische voordelen. Het is goed bestand tegen vervaging en verkleuring. Kunstwerken die met dit pigment zijn gemaakt kunnen hun helderheid en intensiteit gedurende vele jaren behouden .


Kritiek en Veiligheidsoverwegingen

Hoewel cadmiumgeel geliefd is bij kunstenaars vanwege zijn helderheid en duurzaamheid, heeft het pigment ook kritiek gekregen vanwege de giftigheid van cadmium. Dit is het primaire bestanddeel van het pigment. In zijn puurste vorm is cadmium een zwaar metaal. Het kan schadelijk zijn bij inademing of inslikken. Als gevolg hiervan zijn er zorgen gerezen over de veiligheid van kunstenaars die regelmatig met cadmiumgeel werken.


Beperk het risico bij het werken met cadmiumgeel

Om de risico's te beperken, worden kunstenaars aangemoedigd om voorzorgsmaatregelen te nemen bij het hanteren van cadmiumgeel, zoals het vermijden van het inademen van stof en het dragen van handschoenen tijdens het mengen van verf. Veel kunstfabrikanten hebben ook alternatieve, niet-giftige pigmenten ontwikkeld die vergelijkbare kleuren bieden als cadmiumgeel, maar zonder de schadelijke effecten van cadmium. Ondanks dit is de kleur bij veel kunstenaars nog zeer populair.


Conclusie

Cadmiumgeel is een opvallende en geliefde kleur in de kunstwereld. het heeft met een rijke geschiedenis en een breed scala aan toepassingen. Ondanks dat het ter discussie staat vanwege de toxiciteit van cadmium, blijft dit levendige pigment een favoriete keuze voor kunstenaars. Zeker bij hen die streven naar heldere en expressieve kleuren in hun werk. Met zijn krachtige impact en de duurzame eigenschappen zal cadmiumgeel ongetwijfeld nog vele generaties kunstenaars blijven inspireren.

Olieverf

Cadmiumgeel komt voor in het basispalet van de olieverfschilder. Cadmiumgeel is zeer Lichtecht (ASTM I). Het is een dekkende kleur met een goede kleurkracht.

Cadmiumgeel kent een lange droogtijd en biedt een warme kleur geel met een oranje ondertoon. Met cadmiumrood gemengd geeft het cadmiumoranje. Ook een veel gebruikte kleur die ook als kleur wordt aangeboden. Ook de kleur bleek cadmiumgeel komt voor.

Aquarel

Ook voor aquarelverf geldt voor deze dekkende kleur een grote Lichtechtheid (ASTM I)



En nu verder....