woensdag 30 januari 2019

Wiek

Tekenen en schilderen | Wiek


Een wiek is de benaming van een bundeltje ganzenveren of eendenveren dat op een punt met schellak bij elkaar gehouden wordt. Zie de afbeelding.

wiek gemaakt van ganzenveren

Deze wiek dient voor het wegvegen van overtollig houtskool van een tekening. Ook wordt de wiek wel gebruikt als een vrij grove doezelaar. Dat gaat op zich ook prima.

We gebruiken de term wiek dan ook in de betekenis van vleugel. Met de wieken van een windmolen heeft het uiteraard verder helemaal niets van doen.

Pas op de kat als u uw wiek heel wilt houden

Heeft u een kat in huis? Uit ervaring is mij bekend dat deze gezellige huisdieren nogal hieper worden van de lucht van het bosje veren. Ze zullen echt alles in het werk stellen om de bron van deze verlokkende geur te vinden. En als het gelukt is zullen ze er alles aan doen om uw wiek grondig en zeer definitief te slopen. Goed opbergen dus.

Vervanging met een alternatief

Inmiddels is om een onbekende reden de wiek uit de winkel verdwenen. En moeten we dus gaan kijken naar een vervanging. Zelf heb ik goede ervaring met het volgende:

1. Neem een velletje keukenpapier;
2. Rol dat om een potlood;
3. Doe er bij het begin en het einde van het potlood een plakbandje omheen;
4. Wat buiten het potlood steekt dat scheur je na ongeveer een centimeter af;
5. De afgescheurde punt gebruik je in plaats van de ganzeveer / wiek 
5. Het ziet er dan ongeveer uit als op de foto en laat zich gemakkelijker hanteren dan de doezelaars uit de winkel, is mijn ervaring. Het haalt niet het gemak van de ganzeveer, maar je moet wat als je ze niet meer kopen kunt. 



En nu verder....