zaterdag 2 februari 2019

Arceren kent veel toepassingen

Tekenen en schilderen | Arceren  


Een veelzijdige grafische techniek


Wat is arceren? 


Arceren
Arceren

Arceren is een grafische techniek die gebruikt wordt in de beeldende kunst om diepte, textuur en schaduw aan te brengen in een tekening of schilderij. Hierbij worden licht en schaduw en verschillende zwart/wit tonen op een tekening of temperaschilderij worden aangegeven door middel van dicht naast elkaar geplaatste, parallelle lijntjes. De onderstaande afbeelding geeft een voorbeeld. Arceren kan variëren in dichtheid, richting en lengte. Hoe dichter  de lijnen bij elkaar staan, hoe donker de indruk wordt. Maar ook de dikte (diepte bij inkrassen) van de lijn speelt een rol. De kunstenaar kan dus zelf een spel van licht en donker realiseren, puur met lijnen. Kunstenaars kunnen dus met arceren een breed scala aan effecten kunnen bereiken.

Een van de meest voorkomende vormen van arceren is het zogenaamde parallelle arceren dat wel al noemden,  waarbij lijnen evenwijdig aan elkaar worden getrokken. Door de afstand tussen deze lijnen te variëren, kan de kunstenaar verschillende grijstinten en schaduweffecten creëren. Dichtere lijnen resulteren in een donkerder gebied, terwijl wijdere lijnen een lichter effect geven. 

Kruisarceren geeft donkerder partijen


Een andere variant van het arceren is het kruisarceren, waarbij lijnen elkaar kruisen om een dichter patroon te vormen. Kruisarceren wordt vaak gebruikt om schaduwen en texturen in te vullen, vooral in gebieden waar verschillende richtingen van schaduw elkaar ontmoeten. De complexiteit van het kruisarceren kan flink variëren afhankelijk van de gewenste textuur en schaduwwerking.



Arceren wordt veel gebruikt in de druktechnieken

Arceren wordt veel gebruikt in de grafische technieken die in principe op een krastechniek zijn gebaseerd. Het is één van de weinige technieken die we beschikbaar hebben als we bijvoorbeeld een ets of droge naald willen maken.


Arceren wordt ook voor achtergronden gebruikt

Door het gebruik van dunnere en dikkere lijnen en door het gebruik van verschillende afstanden tussen de lijnen ontstaat een zwaardere dan wel een lichtere toon zoals we in de afbeelding hierboven kunnen zien.

Een techniek die we ook veel toegepast zien is die van een gearceerde ondergrond waarin dan weer een open ruimte is opengelaten. Deze springt dan als het ware naar voren uit de gearceerde achtergrond.


En nu verder....