Tekenen en schilderen | Complementaire kleuren
Complementaire kleuren zijn op de kleurenschijf tegenover elkaar liggende kleuren. Door complementaire kleuren naast elkaar te zetten, versterken ze elkaar. De intensiteit van beide kleuren lijkt er zelfs door toe te nemen maar dat is gezichtsbedrog waar ons brein verantwoordelijk voor is.
Voorbeeld van een kleurencirkel |
Wat zijn complementaire kleuren en hoe vind je ze
De zogenaamde complementaire kleuren zijn een intrigerend onderdeel van de kleurentheorie. De theorie, die de basis vormt voor veel artistieke en ontwerppraktijken. Deze kleuren zijn gebaseerd op het concept van het kleurenwiel, waarbij kleuren in een cirkelvormig spectrum worden gerangschikt. Complementaire kleuren zijn paren van kleuren die recht tegenover elkaar liggen op het kleurenwiel. Omdat de complementaire kleuren geen onderlinge verwantschap hebben zijn ze onderling altijd harmonisch van aard en kunnen altijd samen gebruikt worden.
De bekendste complementaire kleurparen zijn
1. Rood en groen
2. Blauw en oranje
3. Geel en paars
Deze paren creëren een sterk contrast wanneer ze naast elkaar worden geplaatst. Dit contrast kan worden gebruikt om aandacht te trekken, emotie over te brengen of visuele interesse te genereren. Kunstenaars maken vaak gebruik van complementaire kleuren om hun werken nog levendiger en meer dynamisch te maken.
Complementaire kleuren doven elkaar uit bij mengen
Een interessant aspect van complementaire kleuren is hun vermogen om elkaar te neutraliseren wanneer ze worden gemengd. Dit betekent dat als je bijvoorbeeld rood en groen met elkaar mengt, je een grijze kleur krijgt. Dit wordt gebruikt in kleurcorrectie en -balanceringstechnieken, zoals bij het corrigeren van huidtinten in de fotografie of het mengen van meerdere kleuren verf in de schilderkunst. Door twee complementaire kleuren te mengen neutraliseren ze elkaar en vormen ze neutrale grijzen en bruinen. De grijzen die zo ontstaan worden vaak gemengd met wit omdat dit veel warmere grijstinten oplevert dan door simpel wit en zwart met elkaar te mengen. Dit laatste levert een veel hardere en onpersoonlijke soort grijs op.
Complementaire kleuren versterken elkaar indien naast elkaar gebruikt
In de wereld van design en esthetiek worden complementaire kleuren vaak gebruikt om een krachtig statement te maken. Denk bijvoorbeeld aan reclamecampagnes waarin oranje en blauw worden gebruikt om een product te laten opvallen. Of aan interieurontwerpen waarin paars en geel worden gecombineerd om een gedurfd effect te bereiken.
Complementaire kleuren hebben ook functionele gebieden
Naast hun esthetische waarde hebben complementaire kleuren ook toepassingen in functionele gebieden, zoals in de natuurkunde en optica. Bijvoorbeeld, bij het maken van kleurenfilters of bij het corrigeren van kleurzweem in optische apparaten.
Samenvatten een fascinerend theoretisch onderdeel van kleurentheorie
Kortom, complementaire kleuren zijn niet alleen een fascinerend theoretisch onderdeel van kleurentheorie, maar vormen ook een krachtig instrument voor kunstenaars, ontwerpers en wetenschappers om visuele invloed te creëren en de wereld om ons heen beter te begrijpen. Hun dynamiek en contrast hebben een blijvende invloed op hoe we het begrip kleur nu eigenlijk waarnemen en hoe we het al dan niet bewust gebruiken in verschillende aspecten van ons leven.