Tekenen en schilderen | Aquarelleren leren?
Je zult toch ergens met aquarelleren moeten beginnen. Maar hoe?
Aquarelverf is lastig maar heel bevredigend materiaal om te beginnen
Aquarelverf is op zich een lastig materiaal om mee te werken. Voor een beginnend kunstenaar kan aquarel echter ook veel bevrediging brengen. Maar aquarel heeft ook nogal eens een eigen wil. Niet elke kunstenaar heeft daar problemen mee, maar er zijn zijn er ook die liever heel exact en precies werken. Maar toch is ook voor hen aan te raden om aquarel minimaal eens een kans te geven. Door het gewoon eens te proberen.Aquarel is ook een prima leerschool
Dit komt omdat de verschillende technieken die je leert naarmate je jouw vaardigheden ontwikkelt, je van pas komen als je later met acrylverf en olieverf gaat werken. Aquarelverf is een temperamentvol materiaal en door te leren hoe je ermee moet omgaan en leert de verf op een goede manier van je penseel op het papier te laten vloeien, biedt je een grote voorsprong bij je latere ontwikkeling als kunstenaar. Hoe begin je je ontdekkingsreis in de wereld van de aquarel?Goede aquarelverf is uiteraard van belang
Om te beginnen moet je om echt lekker te kunnen werken over het juiste materiaal beschikken. Kies daarom goede aquarelverf uit. Daarmee kun je namelijk mooier werk maken dan met het veel mindere materiaal uit de supermarktachtige winkels die we overal tegenkomen. Deze verfsoorten kunnen namelijk goed ‘samenwerken’ met het speciale aquarelpapier en het speciale penseel.Schaf daarom een een goede set kleuren aan – de meeste sets in een standaardsamenstelling bevatten rood, blauw, wit, zwart, geel, paars, oker, omber en sienna. Deze kleuren bieden je een breed scala om mee te werken bij je eerste stappen in de kunst.
Set aquarelverf |
Koop speciale aquarelpenselen
Vervolgens heb een set van drie penselen nodig: een ronde penseel van een gemiddelde dikte, een dunne ronde en een platte penseel. Dit zijn je basispenselen voor het schilderen. Er bestaan speciale zachte aquarelpenselen die goed water opnemen.Gebruik speciaal aquarelpapier
Tenslotte moet je ook het goede papier aanschaffen. Er is speciaal aquarelpapier dat beter geschikt is dan gewoon tekenpapier. Aquarelpapier is dikker en sterker wanneer je er met waterverdunde verf op werkt.Speciaal aquarelpapier |
Gewoon tekenpapier gaat bobbelen door het opgebrachte water, waardoor de verf zich in zijn gedrag niet laat controleren. En de dunne verf hoopt zich op in de kuiltjes. Goed speciaal aquarelpapier kan het water goed weerstaan en blijft, als je het rondom opspant, mooi vlak.
En dan basistechnieken leren zoals de egale wassing
Als de juiste materialen er eenmaal zijn, moet je wat basistechnieken van het aquarelleren kennen. De meest elementaire techniek bij het aquarelleren is het aanbrengen van een zogenaamde "wassing". Bij een wassing kun je lagen verf aanbrengen, die de indruk van diepte en detail geven. De basiswassing werkt als volgt:
- Leg het papier vlak neer.
- Geef de buitenste lijnen van je schilderij – een rechthoek of vierkant – aan om de grenzen te bepalen.
- Neem je platte penseel en doop deze goed in de (verdunde) verf en trek een streep van links naar rechts. Houd de buitenste grenzen aan.
- Doop je penseel opnieuw in trek een volgende streep onder de bovenste en laat deze de iets overlappen.
- Herhaal deze actie totdat je bij de onderlijn bent aangekomen.
Van harte, je hebt nu je eerste, en als het goed is ook egale wassing gemaakt!
De wassing is pas het begin
Met een wassing begint het allemaal. De meeste aquareltechnieken zijn op het aanbrengen van een wassing gebaseerd. De eerste wassing die je maakte, was op een vlak liggend vel papier. Kun je je voorstellen hoe dit werkt als je het papier verticaal op een ezel zet? Het effect zou totaal anders zijn, omdat het water naar beneden gaat lopen en druipen. Het levert minimaal een vervreemdend effect op maar dat zal meestal de bedoeling van een aquarel niet zijn.Een vlakke, egale wassing is simpel. Een andere mogelijkheid is een wassing met een geleidelijk kleurverloop. Dit houdt in dat de kleurintensiteit bij elke volgende streek afneemt.
Wassing met afnemende kleurintensiteit doe je zo:
- Zet je buitengrenzen weer op zodat ze een vierkant of rechthoek vormen.
- Neem je platte penseel en doop deze goed in de verf.
- Trek een streep van links naar rechts, binnen de buitenlijnen.
- Doop je penseel weer in, maar neem minder kleur op door iets meer water toe te voegen.
- Maak je volgende streep onder de voorgaande maar laten ze elkaar iets overlappen.
- Je zult onmiddellijk het verschil waarnemen.
- Vervolg deze werkwijze totdat je bij de onderste lijn bent aangekomen, waarbij je telkens minder verf en meer water gebruikt.
- Bekijk het resultaat. Dat is als alles goed verlopen is, een geleidelijk verlopende wassing waarbij de kleurtoon steeds lichter wordt.
Deze twee technieken zijn het eerste begin als je met aquarel aan de gang gaat.
Er is nog een heel scala aan verdere technieken mogelijk, waarbij je jezelf steeds verder ontwikkeld als aquarellist.
En nu verder....
Doen! Het is gewoon leuk
Wilt u meer weten over perspectief?
Wilt u meer met compositie doen?
Wilt u naar levend model gaan tekenen?
Zoekt u verder nog andere begrippen?
Zoekt u begrippen uit de kunstgeschiedenis?
Wilt u meer weten over perspectief?
Wilt u meer met compositie doen?
Wilt u naar levend model gaan tekenen?
Zoekt u verder nog andere begrippen?
Zoekt u begrippen uit de kunstgeschiedenis?