zaterdag 2 februari 2019

Acrylverf

Tekenen en schilderen | Acrylverf


Verf gemaakt op basis van acrylhars


Een ideale verf om mee te leren schilderen (en nog een tijdje daarna)


Acrylverf is een verzamelnaam voor alle verfsoorten die op basis van acrylhars zijn gemaakt. Acrylhars wordt gemaakt uit synthetische acryl- of propenoïde- (petroleum)zuren.

acrylverf in potten en tubes standaard kwaliteit acrylverf van een veel gebruikt merk
standaard kwaliteit acrylverf van een veel gebruikt merk



Acrylverf droogt in de normale uitvoering zeer snel

De Acrylverf soorten zijn met water verdunbaar. Ze kennen een zeer snelle droogtijd, zeker als je ze in direct zonlicht gebruikt.  Deze snelle droogtijd wordt door sommigen als een groot voordeel gezien maar voor anderen, die graag met nat in net technieken werken, is het juist een bezwaar. Maar er is een oplossing in de vorm van mediums die de droogtijd vertragen.

verdunnende acrylmedium, oa voor glaceren
Verdunnende acrylmedium, o.a. voor glaceren

Veranderen van eigenschappen maakt bijvoorbeeld glaceren met acryl mogelijk

Want net als bij olieverf kunnen we bij het werken met acrylverf allerlei schilder mediums toepassen om de eigenschappen van de verf op het doek te veranderen. Zo is het mogelijk acryl met schilder medium aardig doorzichtig te krijgen zodat het voor technieken als glaceren te gebruiken wordt.

acrylverf in tuber en potten
Dit veel gebruikte merk is in potten, tubes, spuitbussen en een soort viltstiften verkrijgbaar


Vulmiddelen maken acryl juist dikker

Ook bestaan er een soort vulmiddel dat je door de verf mengt en die er voor zorgen dat deze verf lekker dik wordt en de streek veel meer "blijft staan". Hier onder een voorbeeld van een dergelijk vulmiddel. Het werken ermee vraagt enige gewenning. Kwestie van uitproberen, zoals gewoonlijk.

Vulmiddelen maken acryl juist dikker
Verdikkingsmiddel voor acryl zorgt voor een meer "staande" structuur van de verf


Tips voor beginnende schilders met acryl

Zeker voor beginnende kunstschilders heeft acryl veel voordelen. Denk daarbij vooral aan de korte droogtijd, zeker in verhouding tot de droogtijd van een olieverfschilderij. Je kunt dus snel weer verder. Wil je toch nat in nat werken dan kan een schilder medium daar moeiteloos voor zorgen.
Wat voor sommigen een voordeel kan zijn is dat acryl geen allergische reacties geeft. En het is reukloos is. Iets dat volgens sommige olieverfschilders trouwens juist een nadeel is. Maar dat is meer een kwestie van smaak. 

Acryl heeft vele toepassingsmogelijkheden en leent zich voor een goede afwerking van je gemaakte kunstwerk. Het is in het algemeen goed lichtecht en kan jarenlang zijn frisse kleuren vasthouden.

Een paar tips voor de schilder met acrylverf

Begint u net met werken met dit handige materiaal, dan vindt u in de tips hieronder wellicht nog wat leuke dingen.

Hoe meer penselen u heeft, hoe beter.

Begin met een flinke set penselen. Het is altijd handig om er flink wat onder handbereik te hebben. Veel kunstschilders zetten ze in potten klaar om te pakken. Je hebt hele dure penselen die lang meegaan en goedkope sets die vrij snel uit elkaar vallen. Uiteindelijk is met beide groepen wel te werken. Het is meestal meer een kwestie van het juiste penseel pakken voor wat u er mee wilt.


De voorraad penselen begint ergens op te lijken


Gebruik van een palet met acrylverf

Een flink groot palet is altijd handig. Vooral de bekende afscheurpaletten doen het goed en het is niet nodig om ze steeds schoon te maken. Een olieverfpalet kun je wekenlang blijven gebruiken, een palet met acrylverf is meestal na een uurtje al niet meer bruikbaar.

Durf lekker met acrylverf te experimenteren

Acryl is behalve met penselen met allerlei hulpmiddelen te verwerken. Denk aan paletmessen, verschillende maten plamuurmessen van de bouwmarkt, een speciaal schildersmes, ijskrabbers, allerlei borsteltjes, tandenborstels, lijmkammen en wat u allemaal maar vinden kunt om verf mee op te brengen en de verspreiden. Gewoon doen. Even een paar keer proberen dan merkt u vanzelf wel wat er voor u werkt en wat beslist niet. Juist die mogelijkheden om goedkoop van alles uit te proberen is één van de charmes van acryl. Want bevalt het niet? Over een uurtje kunt u er weer gewoon een nieuwe laag op schilderen. Geen probleem verder.

Een pot paletmessen (en plamuurmessen van de bouwmarkt) mag ook niet ontbreken


Acrylverf houdt goed op vele ondergronden

Acrylverf is ook goed op wat dikker papier of licht karton te verwerken. Zorg dat u voldoende materiaal beschikbaar hebt om te oefenen en te schetsen. Want schetsen met acryl gaat uitstekend en levert vaak alleen als schets al verrassende resultaten op. Het gebeurt regelmatig dat een verfschets verder niet meer uitgewerkt wordt.

De snelle droging van acrylverf is iets om rekening mee te houden

Houd rekening met de snelle droogtijd. Werk met acrylverf bij voorkeur niet direct in de felle zon, laat de verf zo lang mogelijk in de tube en in de potten. Doe maar een klein beetje tegelijk op uw palet want het is al niet meer te gebruiken voordat u het weet. En dat is zonde van uw dure verf, niet waar?

veel gebruikt houten palet voor olieverf en acryl


Er bestaan speciale acrylpaletten die iets vochtig blijven bij het gebruik. Of zo'n palet iets voor u is, is een kwestie van uitproberen. De meningen verschillen er nogal over. U kunt ook een plantenspuit met water bij de hand houden en regelmatig uw palet iets vochtig houden. Uw acrylverf zou daar langer door mee moeten kunnen gaan. Met iets te veel water kon het wel eens een stevig geklieder worden en daar wordt ook niemand vrolijk van. 

Niet alle kleuren hebben trouwens dezelfde droogtijden. Daar kunt u bij het mengen van kleuren rekening mee houden. Ook hier geldt weer dat u door het uitproberen en experimenteren wijzer wordt.

Het mengen van acrylverf

U kunt verschillende kleuren acrylverf mengen op uw palet tot u de juiste kleur gevonden hebt. Maar u kunt ook kleuren met lijnen en punten tegen elkaar aan leggen op het doek. Het oog zorgt dan wel voor de vermenging van kleuren. Maar dit is geen techniek voor beginners. Een goed oog voor mengen en de effecten van kleuren mengen is absoluut noodzakelijk. Ga eens op zoek naar werk uit het pointillisme of van Seurat. Die beheerste deze techniek volkomen.

Goedkope acrylverf

U zult wellicht zien dat er zeer goedkope acrylverf in de handel is. Die is prima te gebruiken voor allerlei experimenten, uittesten van technieken, kleuren etc of het aanbrengen van een eerste kleurlaag op een doek. Veel schilders werken met een dergelijke deklaag, bij voorkeur oranje. Het geeft het eindproduct toch een wat warmer effect. 

zeer voordelige acrylverf
zeer voordelige acrylverf


De goedkope verf zal waarschijnlijk minder lichtecht zijn en vooral onder invloed van zonlicht sneller gaan verbleken. Vooral kleuren als roze en violet zijn heel gevoelig voor verbleken onder invloed van de zon.  Wilt u uiteindelijk serieus werk gaan maken, zorg dan voor goede lichtechte verf. 

Deze goedkope verf kunt u eventueel voor schetsen gebruiken en als onderlaag. Daar krijgt het de kans niet om te verbleken en als het al gebeurt is het niet echt zichtbaar.

Hebt u het werken met acrylverf onder de knie dan kunt u de vele kleuren gebruiken van het merk op de foto's in dit artikel of onderstaande. Maar er zijn nog veel meer merken in allerlei prijsklassen te vinden. Tot prijzen waar je van schrikt. Hoe zinvol het gebruik van dit soort dure verfsoorten voor u is, zult u zelf uit moeten vinden.

stapje duurdere acrylverf
Stapje duurdere acrylverf


Begin met een schets

Maak altijd een schets met potlood of houtskool. Bevalt deze, trek de schets dan over met sterk verdunde acrylverf. Daarna brengt u een dunne eerste laag aan, ook stevig verdund. U ziet uw schets dan nog wel door deze eerste laag heen schemeren. Vervolgens gaat u aan de gang met uw acrylverf van een betere kwaliteit. En maakt u uw eerste kunstwerk. u zult zien wat een plezierige manier van werken dit is en hoe plezierig en ontspannend het maken van een kunstwerk is

Acrylverf krijgt steeds meer toepassingsmogelijkheden

Met deze toepassingen nadert acryl qua mogelijkheden zeker de wat goedkopere olieverfsoorten hoewel volgens velen olieverf toch altijd nog weer wat intenser van kleur is. Er zijn schilders die beginnen om een schilderij op te zetten met acrylverf om dit na droging met olieverf over te schilderen. En dat kan in principe goed. Ook hier geldt alweer: Gewoon uitproberen.

En nu dan verder met acrylverf....