vrijdag 1 februari 2019

Kleuren

Tekenen en schilderen | Kleuren


Bij Kleuren onderscheidt men primaire, secundaire en tertiaire kleuren.

Primaire kleuren

De primaire  (rood, geel en blauw) kunnen niet door menging worden verkregen.

Kleuren

Secundaire kleuren

De secundaire worden verkregen door twee primaire kleuren in gelijke hoeveelheden te mengen (rood en geel maakt bivoorbeeld oranje) . Door deze mengverhouding te veranderen krijgen we andere kleuren, maar wel gebaseerd op dezelfde kleur.

Tertiare kleuren

Tertiaire kleuren worden verkregen door een primaire te mengen met een gelijke hoeveelheid van een secundaire kleur.



Door de verhoudingen tussen primaire en secundaire  te variëren kan een in theorie onbeperkte hoeveelheid kleuren worden gemengd. Zie ook: Kleurenschijf of kleurencirkel. Kleuren die tegenover elkaar op de kleurenschijf liggen, zijn contrasterend en worden complementair genoemd.


Complementaire kleuren

Zo is rood complementair aan groen en blauw-violet aan geel-oranje. Door ze in een werk tegen
elkaar aan te zetten zullen ze elkaar versterken

.



Harmonieuze kleuren

Er zijn meer varianten van dit principe in omloop. Zo gebruikt men de kleurencirkel voor het vinden van een harmonieus geheel. Dan blijkt dat niet alleen de twee kleuren tegenover elkaar goed samengaan maar dat ditr ook geldt voor degenen die de kleurencirkel en drie én in vier gelijke delen verdelen. Uiteraard hebben we dan ook met drie dan wel vier verschillende kleuren te maken.

Harmonie met 2 kleuren

Door de rechte lijnen rond te draaien binnen de kleurencirkel kunnen we vele kleuren vinden


Harmonie met 3 kleuren

Door de drie rechte lijnen rond te draaien binnen de kleurencirkel kunnen we vele harmonische combinaties van drie kleuren vinden

Harmonie met 4 kleuren

Door de twee kruisende lijnen rond te draaien binnen de kleurencirkel kunnen we vele harmonische combinaties van vier kleuren vinden


Psychologische effecten van kleuren

Behalve de meer technische werking van kleuren zoals we die nu hier zien is er ook sprake van allerlei psychologische effecten op de beschouwer ervan. 

Dikke boeken vol zijn er geschreven over kleurenleer en er bestaan speciale kleurtherapie sessies die van dit effect op mensen uitgaan. Misschien niet het directe vakgebied van de amateurschilder maar wel goed om er meer van te weten om te kunnen inschatten hoe mensen op een bepaald schilderij zullen gaan reageren.




En nu verder....