vrijdag 1 februari 2019

Dieptewerking krijgen in 2-dimensionale kunst

Tekenen en schilderen | Dieptewerking

Diepte is noodzakelijk bij twee-dimensionaal werken

Diepte geeft het effect aan waarbij voorwerpen in de verte lijken te verdwijnen. Een noodzakelijk iets als we in een plat vlak aan het werk zijn zoals bij een tekening of een schilderij.

Gebruik verschillende perspectiefvormen

Een soms bedrieglijk echt effect van diepte is te verkrijgen door gebruik te maken van ruimtelijk (lineair) perspectief, kleurperspectief of atmosferisch perspectief en dan bij voorkeur allemaal tegelijk. Dat kan uiteraard probleemloos en het effect zal heel bijzonder zijn.

Lineair perspectief speelt een belangrijke rol

Met name een goed gebruik van lineair perspectief, de bekende vorm met de verdwijnpunten die meestal op de horizon liggen, zal de dieptewerking enorm versterken. Maar onderschat ook de werking van kleuren rond de horizon niet. Een scherp afgetekende horizon met felle kleuren zal nooit een diepte-effect geven.

Laat de kleuren van horizon en lucht overvloeien

Meng daarom de kleuren rond de horizon heel licht met de kleur die voor de lucht is gebruikt waardoor lucht en land (of water natuurlijk) als het ware in elkaar over lijken te lopen. Dat geeft een verbazend gevoel van diepte, zeker bij landschappen en zeegezichten waarbij er niet echt sprake is van lijnen die we voor lineair perspectief kunnen gebruiken.

Als u er meer van weten wilt dat vindt u veel informatie in onderstaand boek dat voor slechte 7 euro te bestellen is.

Boek met veel informatie over perspectieftekenen, spiegeling, maatberekening en dergelijke.
Klik op het boek om naar de beschrijvende pagina te gaan

Overdreven diepte realiseren.


Sommige mensen gaan ook nog eens flink overdrijven en een overdreven diepte proberen te bereiken door bijvoorbeeld de verdwijnpunten te verschuiven. Dat kan werken en wordt in de praktijk gebruikt in stillevens en dergelijke.  Ook in een zogenaamde "trompe d'oeil"  is flink met het perspectief gemanipuleerd.  Of het allemaal even mooi en natuurlijk over komt moet iedereen maar even voor zichzelf uitmaken. Maar dat er verbazende effecten te realiseren zijn, dat is wel zeker.