woensdag 30 januari 2019

Tertiaire kleuren en hun ontstaan

Tekenen en schilderen | Tertiaire kleuren


Secudaire kleuren mengen geeft tertiare kleuren

De tertiaire kleuren zijn de kleuren die ontstaan door het onderling mengen van de secundaire kleuren. Tertiaire kleuren zijn in de praktijk vaak donkere kleuren zoals de aardkleuren en allerlei bruinen en grijzen die bij het mengen ontstaan.

Een voorbeeld ter illustratie 


In onderstaand voorbeeld zien we het gebeuren. Bovenin zien we de drie primaire kleuren blauw, geel en rood

het ontstaan van de tertiare kleuren


Daaronder zien we twee mengvormen die deel uitmaken van de secundaire kleuren. Blauw en geel zorgen voor een groenvariant en geel en rood vormen samen een soort oranje. Door de verhoudingen te wijzigen kunnen we hier al veel verschillende secundaire kleuren maken die meer naar de ene primaire kleur dan naar de andere primaire kleur zullen neigen.

De twee gevormde secundaire kleuren, groenig en een soort oranje, mengen samen tot de tertiaire kleur bruin.

De vuile kleuren

De tertiaire kleuren worden ook wel de vuile kleuren genoemd. Erg helder van kleur zijn ze dan ook meestal niet.

Veel voorkomend in de natuur

De tertiaire kleuren komen in de praktijk in de natuur veel voor. Logisch, want waar we slechts 3 primaire kleuren kennen en zoals we gezien hebben een groot aantal secundaire (de mengkleuren van de primaire kleuren) , zijn er van de tertiare kleuren oneindig veel te mengen. En aangezien deze kleuren ook weer onderling mengbaar zijn, is het aantal theoretisch mogelijke kleuren nauwelijks of niet meer te bepalen.