Tekenen en schilderen | Grafiek | Linoleumsnede
Een veel voorkomend voorbeeld van grafiek is de linoleumsnede
Grafiek is in grote aantallen te produceren waardoor het betaalbaar blijft
Grafiek is de verzamelnaam voor kunstwerken die door druktechnieken zijn ontstaan, zoals linoleumsneden, houtsneden, gravures, etsen, zeefdrukken, litho’s en monoprints. De bij grafiek gebruikte technieken onderscheidt men in hoog- of reliëfdruk, diepdruk, vlakdruk en sjabloondruk.
Linoleumsnede 1 |
Het kan in een beperkte oplage (behalve bij monoprint) worden gedrukt en wordt meestal genummerd, waarbij de nummering aangeeft welke druk van een totale oplage het betreffende werk is.
Linoleumsnede 2 |
Bijvoorbeeld 3 / 25 betekent dat het het derde exemplaar is dat is gedrukt bij een totale oplage van 25 stuks. De afdrukken kunnen onderling verschillen. De afdrukken zijn een gespiegelde voorstelling van de oorspronkelijke drukplaat.
Linoleumsnede 3 |
Omdat grafiek in een grotere oplage gemaakt kan worden is het in het algemeen beter betaalbaar dan een kunstwerk waar slechts één exemplaar van is gemaakt. Het grote voordeel van deze kunstvorm is dan ook de betaalbaarheid en toegankelijkheid voor grotere groepen.
Meer over de linoleumsnede
Bijgaand een drietal voorbeelden van een linoleumsnede. Linoleumsnede is een reliëfdruktechniek waarbij een ontwerp wordt gesneden uit een blok linoleum, geïnkt en vervolgens op papier of ander materiaal wordt afgedrukt. Deze methode staat bekend om zijn krachtige, sterk grafische uitstraling. Een linoleumdruk heeft de volgende kenmerken:
Er zijn expressieve lijnen met linoleumsnede mogelijk
De snijtechniek bij linoleumsnede maakt het mogelijk om krachtige, expressieve lijnen te creëren. Kunstenaars kunnen de diepte en breedte van de sneden variëren om verschillende effecten te bereiken.
Contrast en schaduw zijn met linoleumsnede vrij goed te realiseren:
Door slim gebruik te maken van contrast in de inkttoepassing kunnen kunstenaars diepte en schaduw creëren, waardoor hun ontwerpen meer dimensie krijgen.
De handmatigheid geeft unieke afdrukken met flinke onderlinge verschillen
Linoleumsnede is een ambachtelijke techniek die een echte hands-on benadering vereist. Hierdoor behouden kunstenaars een uniek gevoel van handgemaakte kunst, wat kan liefhebbers van ambachtelijke creaties zeker aan zal spreken
Herhaalbaarheid is bij linoleumsnede wel gemakkelijk te realiseren
Hoewel elke afdruk van een linoleumsnede uniek kan zijn, maakt linoleumsnede het mogelijk om meerdere exemplaren van een kunstwerk te produceren. Dit biedt kunstenaars de mogelijkheid om hun creaties met een groter publiek te delen.
De stappen van het maken van een linosnede
Een linosnede maken is een ambachtelijke en boeiende kunstvorm die de kunstenaar in staat stelt om gedetailleerde afdrukken te maken die een zeer eigen karakter hebben.
Deze techniek staat ook wel bekend als linoleumsnede of linoleumgravure. De lingravure heeft een rijke geschiedenis, die teruggaat tot het begin van de 20e eeuw. Het proces begint met het snijden van een ontwerp in een stuk linoleum, het aanbrengen van inkt op de verhoogde delen van de snede en vervolgens het afdrukken van het ontwerp op papier of ander materiaal. hieronder volgt een overzicht van de stappen die betrokken zijn bij het maken van een linosnede:
1. Materialen verzamelen:
- Linoleum
Dit is het belangrijkste materiaal voor het maken van een linosnede. Traditioneel wordt linoleum gebruikt met een gladde oppervlakte aan één zijde en een steun van kurk of jute aan de andere zijde.
- Snijgereedschap
Een verscheidenheid aan snijgereedschappen kan worden gebruikt, waaronder linoleumgutsen met verschillende maten en vormen van snijkoppen.
- Inkt
Speciale drukinkt voor linoleumsneden is verkrijgbaar in verschillende kleuren en consistenties.
- Een roller (brayer)
Dit wordt gebruikt om de inkt gelijkmatig op de linosnede aan te brengen.
- Papier
Kies papier dat geschikt is voor drukwerk, zoals afdrukpapier met een goede absorptie.
2. Ontwerp maken:
- Teken je ontwerp op papier voordat je het overbrengt op het linoleum. Houd er rekening mee dat je ontwerp in spiegelbeeld moet zijn als je het afdrukt.
- Eenmaal tevreden met je ontwerp, leg je het over op het linoleum door het papier op het linoleum te leggen en er stevig overheen te wrijven. Dit zal het ontwerp op het linoleum overbrengen.
3. Snijden:
- Gebruik de linoleumgutsen om het ontwerp uit te snijden. Begin met het verwijderen van de delen die je wit wilt laten in je afdruk.
- Wees voorzichtig en geduldig bij het snijden, vooral bij het werken aan fijne details. Snij altijd weg van jezelf om ongelukken te voorkomen.
4. Inkten:
- Breng een kleine hoeveelheid inkt aan op een vlakke, niet-absorberende oppervlakte, zoals een glasplaat of een stuk glad plastic.
- Rol de inkt gelijkmatig uit met de roller totdat deze een dunne laag vormt.
5. Afdrukken:
- Plaats je linosnede op een stabiele ondergrond.
- Breng de inkt gelijkmatig aan op de verhoogde delen van je linosnede met behulp van de roller.
- Leg een vel papier voorzichtig over de linosnede en breng gelijkmatige druk aan over het papier met je handen of een drukpers.
- Verwijder voorzichtig het papier om je afdruk te onthullen.
6. Herhalen en experimenteren:
- experimenteer met verschillende kleuren inkt, soorten papier en druktechnieken om verschillende effecten te bereiken.
- maak meerdere afdrukken van dezelfde linosnede om een oplage te produceren, of maak meerdere linosneden voor een serie afdrukken.
Het maken van een linosnede vereist geduld, precisie en creativiteit. Het is een proces dat de kunstenaar in staat stelt om unieke en uitdrukken van je emotiesve kunstwerken te creëren die zowel traditioneel als eigentijds kunnen zijn. Met de juiste materialen en technieken kan het maken van een linosnede een zeer bevredigende ervaring zijn.
En nu verder....
Gewoon een keertje doen. Het is echt heel leuk
Wilt u meer weten over perspectief?
Wilt u meer met compositie doen?
Wilt u naar levend model gaan tekenen?
Zoekt u verder nog andere begrippen?
Zoekt u begrippen uit de kunstgeschiedenis?
Wilt u meer weten over perspectief?
Wilt u meer met compositie doen?
Wilt u naar levend model gaan tekenen?
Zoekt u verder nog andere begrippen?
Zoekt u begrippen uit de kunstgeschiedenis?