zaterdag 2 februari 2019

Bloeden van verflagen

Tekenen en schilderen | Bloeden van verflagen


In de beeldende kunst wordt de term 'bloeden' meestal gebruikt om te verwijzen naar het verschijnsel waarbij verf, inkt of ander medium door een geschilderd oppervlak begint te lekken. 
Bloeden is het effect van een donkere kleur die door een later aangebrachte, lichtere verflaag naar het oppervlak toe kruipt. En dat zal vaak op een ongewenste manier gebeuren. Bijvoorbeeld een onderlaag die door een bovenlaag heen begint te dringen.

Dit bloeden kan optreden wanneer verschillende verf- of inktlagen niet goed hechten, wanneer de verf van de bovenlaag te dun is aangebracht, of wanneer er te veel oplosmiddel wordt gebruikt waardoor er in verhouding te weinig pigment meer overgebleven is.

Er zijn verschillende factoren bekend die tot bloedingen van verflagen kunnen leiden:

Een verkeerde keuze van het gebruikte materiaal

Het gebruik van verven die niet bij elkaar passen, verschillend merken, gebruik van inkten of soms nog andere materialen kan leiden tot ongewenste reacties in de verflagen die het bloeden kunnen veroorzaken.

Gebruik van te veel oplosmiddel

Wanneer er te veel verdunner, water of ander oplosmiddel aan de verf of inkt wordt toegevoegd, kan dit leiden tot bloedingen doordat de pigmenten te ver worden verspreid en verdund.

Geven van onvoldoende droogtijd

Als verflagen niet voldoende tijd gekregen hebben om goed te drogen voor er een nieuwe laag is opgebracht, kunnen de verschillende lagen niet goed op elkaar hechten en zullen ze gaan bloeden.

Gebruik van een onjuiste techniek

Soms kan bloeding optreden als gevolg van onnauwkeurige schildertechnieken, zoals het te snel over elkaar aanbrengen van lagen.

Om bloedingen in de beeldende kunst te voorkomen, kunnen verschillende maatregelen worden genomen, zoals:

Gebruik altijd geschikte materialen

Zorg ervoor dat de verven, inkten en andere materialen die worden gebruikt compatibel zijn met elkaar. Weet je het niet zeker, probeer het dan uit maar laat dan wel een flinke periode voordat je conclusies gaat trekken. Ook het oppervlak waarop wordt gewerkt moet tegen de gebruikte verf bestand zijn.

Gebruik de juiste verdunning

Voeg niet te veel oplosmiddel toe aan de verf of inkt. Zorg er ook voor dat de verdunning gelijkmatig wordt aangebracht.

Zorg voor ruim voldoende droogtijd

Laat elke laag verf of inkt voldoende tijd drogen voordat je een nieuwe laag aanbrengt. Wacht liever te lang dan te kort. Voldoende droogtijd helpt om een goede hechting tussen de opeenvolgende lagen te garanderen.

Gebruik altijd een nauwkeurige techniek

Neem de tijd om zorgvuldig te werken. Vermijd haastig schilderen. Breng lagen goed gelijkmatig aan en voorkom overmatige bewerking van het oppervlak. met harde penselen, paletmessen en dergelijke. 

Als bloedingen dan toch optreden, kunnen ze soms worden gecorrigeerd door de aangetaste gebieden te laten drogen en vervolgens voorzichtig weg te schuren of door een nieuwe laag verf of inkt aan te brengen nadat de vorige volledig is opgedroogd. In sommige gevallen kan het echter nodig zijn om het werk opnieuw te doen of professionele hulp in te roepen voor restauratie. Maar dat is alleen zinvol bij werken met een hoge of sterk emotionele waarde.