zaterdag 2 februari 2019

Aquatint | Heeft een verwantschap met de etstechniek

Tekenen en schilderen | Aquatint 


Er is een verwantschap met de etstechniek


De toepassing van aquatint vinden we vooral bij de prentkunst

Aquatint is een grafische techniek, in feite een een etstechniek (zie ook bij ets), die wordt gebruikt in de wereld van de beeldende kunst. En wel met name in de prentkunst. De aquatint methode staat bekend om haar vermogen om voor rijke en subtiele tinten in een afbeelding te zorgen. Dat maakt het mogelijk om diepte en nuance toe te voegen aan een grafisch werk. De oorsprong van de aquatint kan worden teruggevoerd tot de 18e eeuw. Hier ontwikkelde aquatint zich  tot een alternatieve manier om tinten te produceren in etsen. Je kunt aquatint een vorm van een lijntechniek noemen die wordt gecombineerd met een methode waarbij toongradaties van grijzen kunnen worden gerealiseerd.

Aquatint maakt gebruik van een soort hars

In tegenstelling tot de traditionele ets, waarbij lijnen in een zuur geëtst worden, maakt aquatint gebruik van een harsachtig poeder dat op een metalen plaat wordt aangebracht. De plaat wordt vervolgens verhit, waardoor de hars smelt en zich hecht aan het oppervlak van de plaat. Hierdoor ontstaat een fijnkorrelig patroon van harsdeeltjes op de plaat in de vorm van kleine glasachtige bolletjes, die een fijne, gelijkmatige structuur vormen. Dit patroon wordt gevormd door het gebruik van een suikerhoudende oplossing of door het verhitten van de plaat boven een vlam. Bij afkoeling worden de bolletjes hard.

Dit is een ets, geen aquatint
Dit is een ets, geen aquatint

De harsdeeltjes beschermen de plaat tijdens het etsen

Wanneer de kunstenaar de aquatintplaat in een zuurbad dompelt, zal het zuur de onbedekte delen van de plaat oplossen cq etsen. De harsdeeltjes fungeren als een soort weerstand, waardoor bepaalde gebieden van de plaat worden beschermd tegen het zuur. Op deze manier ontstaan er putjes in het metaal, die inkt vasthouden tijdens het afdrukproces. Door het variëren van de blootstellingstijd aan het zuur, de dikte van de aangebrachte hars en andere technieken, kan de kunstenaar een breed scala aan tinten en texturen bereiken. Uiteindelijk ontstaat er een fijne diepdrukstructuur ontstaat. Dit kan in opeenvolgende fasen gebeuren om verschillende structuren (toonwaarden) te bereiken. Na het verwijderen van de hars kan de plaat worden geïnkt, zoals bij het “gewone” etsen, en kunnen er meerdere afdrukken van worden gemaakt.

Aquatint leent zich goed voor het maken van schaduwen

Een van de kenmerken die aquatint uniek maakt, is het vermogen om subtiele overgangen tussen lichte en donkere tonen te produceren. Hierdoor is het bij uitstek geschikt voor het weergeven van schaduwen, gradaties en atmosferische effecten in een kunstwerk. Kunstenaars gebruiken vaak aquatint in combinatie met andere grafische technieken, zoals etsen en vernis-mou *), om complexe en veelzijdige grafiekvormen te produceren.

Een veelzijdige techniek

De aquatint techniek heeft door de jaren heen een prominente plaats ingenomen in de wereld van de prentkunst en heeft kunstenaars in staat gesteld om op deze manier diepte en nuance toe te voegen aan hun creaties. Aquatint blijft een boeiende en veelzijdige grafische techniek. De techniek is geliefd om haar vermogen om de verfijnde schoonheid van grijstinten vast te leggen. Daarmee kan aquatint aan kunstenaars een breed scala aan expressieve mogelijkheden bieden.

*) Vernis mou is een illustratietechniek die wordt gebruikt bij het graveren. Vernis mou onderscheidt zich van de gewone ets door het gebruik van een zacht vernis, dat meestal gemaakt is van talg of vaseline om aan het papier te hechten. (bron: Wikipedia)



En nu verder....